Ботаническа екскурзия Гарга дере

Ботаническа екскурзия Гарга дере

Публикувано от bimbargo на 15 юни 2013 г.

Последна промяна на 15 юни 2013 г.

На 24 юни 2013г., в 10:00 часа, село Смилян ще бъде изходна точка за множество лъчеви разходки до красиви природни обекти, съчетаващи разнообразен растителен свят, живописни панорами, приятен пешеходен или велотуризъм и възможности за по-екстремни атракции.

Предлага се екскурзия, по време на която ще се потопите в потайностите на малък сенчест каньон, изсечен в мраморизиралите скали от живописната река Есенска.

Изходният пункт за пътеката в Гарга дере е на около 1 км западно от с. Кошница по пътя към с. Могилица. Камениста пътека започва край беседка, означена с табела „Туристически маршрут „Гарга дере”, прекосява сенчеста широколистна горичка, въжен мост над реката и достига входа на водна пещера „Голубовица 2”, която се посещава само с подходяща екипировка и местен водач. Маршрутът е с лека денивелация и преминава по означено с ботанически табелки трасе, запознаващо с характерните и по-специфични растения.

По желание може да се навлезе в самото скалисто дере по течението на река Есенска, което освен с прохлада в горещините предлага и срещи със скритите цветни съкровища на каньона – родопски силивряк, йорданова камбанка, орхидеята овален тайник и разнообразни видове папрати, сред които по-рядко срещания волски език.

Дата: 24 юни 2013г., понеделник

Час: 10:00

Условия: С предварително записване.

Цена:  Без посещение на пещерата – безплатно; При записване на достатъчно желаещи, може да се посети и самата пещера – атракция, която предлага незабравимо докосване до скритите земни недра, красиво изваяни от мощните карстови води. Таксата за посещение е 20 лв, с ползване на екипировка, водач и лодка. Не се изискват специални умения.

Водачи: експерт – ботаник Михаела Йорданова, местен водач от пещерен клуб „Мурсалица”.

За записване и информация: +359 886 377 900;

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook